Tips bij aankoop van een nieuwe OVNI

Omdat de aluminium romp van zichzelf al een grote mate van stijfheid heeft, zijn aanpassingen in het interieur erg gemakkelijk aan te brengen. Los daarvan is de fabriek vaak bereid allerlei aanpassingen aan te brengen, al heeft dat soms zijn prijs.

Uitzonderingen zijn aanpassingen die het ontwerp aantasten; die zijn niet mogelijk.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

- andere indeling van de hutten, keuken en de natte cellen

- extra van buiten af te bereiken opbergkist in de voorhut.

- aanpassingen van de kasten

- aanbrengen van een wastafel in de voorhut

- extra luchthappers

Daarnaast is er nog een reeks van extra’s mogelijk, waarvan de isolatie van de romp één van de nuttigste is.

 

Belangrijkste tip: vraag, wanneer je een bepaald type op het oog hebt, even bij eigenaren van dat type wat zij aan tips voor aanpassingen hebben; welke bevielen wel en welke niet en ook: wat kosten ze. Uiteraard kun je ook bij de importeur terecht, maar omdat daar nogal eens wisselingen in het verkopend personeel zijn, is niet alle ervaring daar aanwezig.

Op de site is van de deelnemers in elk geval een overzicht te vinden van eigenaren met bijbehorende contactmogelijkheid.

 

En tenslotte: er zijn verschillende tests te vinden op Internet. Vanwege copyright kunnen we die helaas niet overnemen. Verwijzen kan wel, maar vaak zal er betaald moeten worden.

www.zeilenwinkel.nl  (test van een 345)  en http://marinedirectory.ybw.com/reprints/search2.jsp  (tests van 345 en 385 uit 2002)